آلودگی نوری و اثرات آن - گروه صنعتی مهر

آلودگی نوری ، علل، اثرات و راه های مقابله با آن

آلودگی نوری به وجود نور مصنوعی بیش از حد و نامناسب در محیط گفته میشود.آلودگی نوری دارای ۴ مولفه است که اغلب با هم ترکیب میشوند و همپوشانی دارند.

گروه صنعتی مهر در این مطلب به بررسی آلودگی نوری و علل و اثرات ناشی از آن می پردازد . با ما همراه باشید .

 چهار نوع آلودگی نوری:

خیرگی (glare) :

خیرگی نوری درخشان در میدان دید که می تواند توانایی چشم برای عادت به محیط تاریک را غیر ممکن کند.

نور بیش از اندازه (over – illumination) :

استفاده بیش از حد لازم از نور

تخطی نور(light trespass) :

نوری مزاحم و ناخواسته که منبع آن در جایی غیر از محل اسکان شماست.

تابش آسمان (sky glow) :

نوری که به سمت آسمان تابیده میشود و توسط اتمسفر به زمین بازگردانده میشود.آسمانی که تحت تاثیر این پدیده است معمولا رنگ قرمز دارد و اثری از تاریکی شب در آن دیده نمیشود.

انواع آلودگی نوری - گروه صنعتی مهر

علل ایجاد آلودگی نوری

• طراحی نامناسب لامپ ها و پروژکتور ها.

• نصب نادرست لامپ ها و منابع روشنایی، و در نتیجه انتشار نور در مسیر و نواحی که مد نظر ما نیستند، بدون اینکه اثر مفیدی داشته باشند.

علل ایجاد آلودگی نور - گروه صنعتی مهر

اثرات اقتصادی و زیست محیطی ناشی از آلودگی نور

• اتلاف سرمایه

• آلودگی هوا

• تاثیر بر موجودات زنده

• ایجاد مانع برای مشاهدات نجومی.

• هدررفت منابع طبیعی• مصرف بیش از حد سوختهای فسیلی

• مصرف بیش از حد برق

• فزایش هزینه های انرژی

تهدیدات آلودگی نوری برای انسان ها :

قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور های مصنوعی چه در طول روز و چه در طول شب صدماتی را به روند طبیعی زندگی انسان ها وارد میکند.

دوره ۲۴ ساعته شبانه روز روند عادات خواب و زندگی روزمره انسان را شکل میدهد به همین دلیل است که در هنگام مسافرت هوایی بین مکان هایی با مناطق مختلف زمانی،تغییراتی در ریتم روزانه زندگی انسان روی میدهد. این تغییر موجب خواب آلودگی، سستی و یا حالتی در انسان میشود که این حس را به او تلقین میکند ک چیزی در روند عادی زندگی او درست نیست.البته انسان ها می توانند تغییراتی در ریتم روزانه خود داشته باشد.

نور خورشید از طیف رنگ های مختلفی تشکیل شده است که یکی از آنها رنگ آبی است.چرخه طبیعی بدن انسان با نور آبی کنترل میشود. نور آبی منشا های دیگیری همچون مانیتور رایانه و تلفن های همراه و تبلت ها دارد با این تفاوت که نور آبی که از این نمایشگر ها ساطع میشود تاثیر نور آبی در طیف نور خورشید را ندارد و قرار گرفتن بیش از حد در معرض منابع مصنوعی نور آبی موجب اختلال در خواب و ایجاد سردرد و خستگی چشم شود.همچنین قرار گرفتن در مقابل نور آبی در شب و در محیط های تاریک میتواند خطراتی همچون ابتلا به سرطان، مشکلات قلبی، افسردگی و چاقی را در پی داشته باشد.

سالانه آمار بالایی از تصادفات رانندگی به دلیل ضعف دید رانندگان در مقابل نور بیش از حد خودررو ها اتفاق میفتد. دلیل بسیاری از بیخوابی ها، سردردها و مشکلات چشمی قرار گرفتن طولانی مدت و یا در زمان نامناسب در معرض نور های مصنوعی و شدید است.

نور های مزاحم مانند نور خانه همسایه و یا چراغ خیابانی که از پنجره وارد میشوند باعث خستگی، بی خوابی و استرس میگردند.همچنین آلودگی نوری مانع اصلی برای رصد ستارگان و مشاهدات اختر شناسی است. حتی در موارد مشاهده عادی نیز میدان دید انسان را محدود میکند.

آلودگی نوری و حیات وحش :

زندگی حیوانات و گیاهان نیز همچون انسان ها بر اساس چرخه ۲۴ ساعته سیاره ما در جریان است.رفتارهای حیوانات نیز در شب و در معرض نور های مصنوعی تحت تاثیر قرار میگیرد.

رفتارهایی که آلودگی نوری بر روی آنها تاثیر میگذارد:
• مهاجرت
• خواب
• جستجوی غذا

لاکپشت های دریایی پس از بیرون آمدن از تخم به طور غریزی از نور ماه برای رسیدن به دریا استفاده میکنند اما وجود نور های اضافی در شب آنها را سردرگم کرده و مانع رسیدن آنها به اقیانوس میشود.

بسیاری از حشرات در شب از نور ماه برای جهت یابی استفاده میکنند.وجود نور های اضافی این کار را برای آنها غیر ممکن میکند.

بسیاری از گونه های پرندگان در شب مهاجرت و یا شکار میکنند.نور های مصنوعی پرنده های مهاجر را از مسیر خود خارج میکنند و باعث میشوند به مقصد خود نرسند.این وابستگی به تاریکی باعث می شود که آنها در مقابل وجود روشنایی در مناطقی که به طور طبیعی تاریک هستند بسیار آسیب پذیر شوند.پرندگان توسط چراغ ها جذب می شوند، بینایی آنها دچار اختلال میشود و با ساختمان ها، خطوط برق و وسایل نقلیه،توربین های بادی، ناوهای دریایی برخورد می کنند که این تفاق در مناطق ساحلی به علت توسعه اقتصادی شهری و صنعتی بیشتر است.

هر ساله حدود ۱۰۰ میلیون پرنده در آمریکای شمالی در برخورد با ساختمان های روشن و برج ها از بین میروند.

چراغ های روشن شهرهای بزرگ و کوچک با از بین بردن اکوسیستم شبانه پستانداران به دنیای آنها آسیب میرساند. نمونه هایی از پستانداران همچون خفاش ها، راکون ها، گرگ ها، گوزن ها ممکن است تحت تاثیر آلودگی نور به مشکلات زیر دچار شوند:

• کاهش در تولید مثل منجر به کاهش جمعیت
• مشکل در یافتن غذا به دلیل روشنایی بیش از حد
• قرار گرفتن در معرض شکارچیان
• افزایش مرگ و میر ناشی از ضعف بینایی

اثرات آلودگی نور بر روی گیاهان :

آلودگی نوری میتواند بر روی رشد، رنگ برگ ها، ریزش برگ ها و جهت رویش گیاهان تاثیر بگذارد.روشنایی ها در هنگام شب روند طبیعی در رشد،برگ ریزی و غیره را دچار اختلال میکنند و به عنوان مثال باعث میشوند درختان در فصلی به غیر از فصل معمول خود تغییر رنگ و یا برگ ریزی داشته باشند و یا دیرتر از موعد به خواب زمستانی بروند و یا زودتر از زمان مقرر شکوفه دهند که تمامی این ها موجب کاهش طول عمر گیاه میشود و به نوعی با خارج کردن گیاه از روند طبیعی زندگی اش آن را بیمار میکند.

اثر آلودگی نور بر گیاهان - گروه صنعتی مهر

راه حل مشکلات آلودگی نوری بسیار ساده است استفاده از چراغهای دارای محافظ. نوری که به شیوه مناسبی محافظت شده و اجازه حرکت نور به سمت بالا (جایی که از آن استفاده ای نمیشود) را نمیدهد؛ اما در عین حال میدان اطراف خود را به حد کافی روشن میکند.

از نور تنها در زمان و مکانی که نیاز است استفاده کنیم. هنگامی که استفاده ای از لامپ نمیکنیم آن را خاموش کنیم. و از نور بیشتر از آنچه که در یک ناحیه نیاز داریم استفاده نکنیم.

از ستاره ها لذت ببرید

نور مناسب - گروه صنعتی مهر

منابع : https://pt.slideshare.net/cfppinto/light-pollution-33316755

https://www.slideshare.net/CarmenLucindaAustin/light-pollution-kinds-consequences-solution

برای آشنایی بیشتر با ال ای دی LED این مقالات را بخوانید:

2 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.